Birkózás és a labdarúgás

2014.11.24 16:15

A bírkózás mint a labdarúgók legjobb testi és mentális fejlesztője.

 

Hollandiában az Ajaxnál járva láttam hogy minden héten szerdán az klubb gyerek focistái judo ruhába öltözve közlekedtek a folyosón majd pontosan 3 órakor  a tornaterem szőnyegeiből kialakított tataminon fegyelmezetten várták a ”mestert”.Hollandiában nagy hagyománya van a küzdősportoknak,ne menjünk messzire csak korunk K1 -s világbajnokaira gondoljunk.

Magyarországon a birkózásnak vannak igazi hagyományai,jobbnál jobb szakemberek az ország minden pontján.

Korunk emberének nevelésében a birkózás kiemelt jelentősége éppen az, hogy szinte minden más sportágnál jobban befolyásolja a szervezet fejlődését és a személyiség alakulását. A küzdő jelleggel összefüggő akarat-erkölcsi tulajdonság hiánya ma sportéletünk legszembetünőbb gyengéje.

A birkózásnak pozitív hatása van mind a szellemre, mind az emberi testre. Növeli az állóképességet, hajlékonyságot, minden izmot megmozgat, fejleszti a gondolkodást és a taktikai képességet.

A labdarúgásban U12-U15 korosztályig heti 1 alkalommal kell alkalmaztuk az Illés Akadémián.

Cél:

  • A sportolás, nevezetesen a birkózás megszerettetése
    - A rendszeres, folyamatos edzések utáni igény kialakítása
    - A fegyelem, figyelem képességének fejlesztése
    - Alkalmasság megállapítása,a párharcokra
    - A birkózás alapvető szabályának ismertetése
    - A sportolói magatartás – életvitel kialakításához való segítség nyújtás
    - Az alaptechnikák elemeinek rávezető mozgásainak ismertetése
    - Az alapvető általános képességfejlesztő mozgások megismerése
    - A kiegészítő alapsportágaként a birkózás legelemibb mozgásainak játékelemeinek megtanítása, megszerettetése
    - A küzdősportok ABC-jének tanítása - Az esések, gördülések elsajátítása 

A számukra tartandó 60-70 perces edzés ideje alatt a fegyelem és az oktatás közbeni figyelem a sérülésveszélyek elkerülése végett is magas színvonalú kell, hogy legyen, különben nem lehet hatékonyan dolgozni.A teljesítményre való törekvés igényének kialakítása.Személyiségvonások fejlesztése: a nehézségek, a fáradtság, a fájdalom leküzdése. A kitartás a szorgalom fejlesztése. A monotónia-tűrés fejlesztése.                       A kondicionális képességek rendszeres, folyamatos fejlesztése (gyorsaság, erő- korosztálynak megfelelő állóképesség).
A koordinációs képességek – a hajlékonyság, lazaság fejlesztése.A mozgástanulásnál – a precíz finom mozdulatok – egyensúlyvesztésbe hozások skálájának fejlesztése.

Végszóként mire tanít meg bennünket ez a sportág ?

- Képesek legyenek apró sérülések (zúzódás-, húzódás stb.) esetén is teljes értékű küzdelemre. Tudják elviselni az esetleges bírói tévedés esetén való vereséget. Szoros küzdelemben szívből gratuláljanak a győztes ellenfélnek. Maximálisan teljes összképességeiket mozgósítva küzdjenek a győzelem megszerzéséért.