Étkezés avagy gyógyító ételek

2014.11.11 23:32

Az autó jó benzinnel,az ember jó kajával megy......./dr.Petrakanics/

"Gyógyító táplálékok"

Az összeállított ételek, koleszterinszegények, élő enzimben gazdagok, hamar felszívódnak, és nagy mennyiségű energiát biztosítanak a szervezet működéséhez anélkül, hogy a gyomrot degeszre töltenéd. Lehetőség szerint, a gabonák bio alapanyagúak, az ételek nem tartalmaznak állati eredetű élelmiszert. Összetételüknél és elkészítési eljárásuknál fogva, energia dúsak, így az éhség érzet előbb megszűnik, mint ahogy a gyomor "megtelik", megkímélve a fogyasztót az étkezés utáni fáradságérzéstől, az esetleges gyomorégéstől, felpuffadástól...!
Az ajánlott ételek után nem ajánlott a desszertként cukros ételek, italok fogyasztása, mert a cukortartalmuk miatt az ételek és italok erjedést okoznak a gyomorban, ami gyomorégést, puffadást, alkoholképződést, savasodást... és ennek következményeként más egészségügyi károsodást is megalapoznak!
Az ital fogyasztása étkezés előtt ajánlott, amíg az étel felszolgálásra kerül! Több okból is. Az étkezés előtt (kb. 20 perc) fogyasztott ital nem hígítja fel az emésztőnedveket, így könnyebb a szervezetnek az emésztés, Tálalásig felszívódnak, kifejtik jótékony hatásukat, étkezés után nincs, vagy sokkal kisebb a szomj érzet! Ehhez az ételekhez, ezen az étlapon található italok javasoltak!
Jó tudni, hogy ezek az ételek mentesek azoktól a fertőzési lehetőségektől, amiket az állati termékek okoznak csaknem 100%-ig!
Ugyan akkor nyugodjon meg mindenki, mert az állati termékek fogyasztása nem életfeltétel, mint ez kiderült, hiszen törzseket találtak, akik nem fogyasztanak egész életükben semmilyen állati terméket, napi fehérjefogyasztásuk  nem éri el a napi 40 grammot, azt amit a VHO, az egészségügyi világszervezet is ajánl, a köztudatban lévő napi 100-120 grammal szemben! Ugyan akkor higiénia hiánya mellett, csupán gabonákon, olajos magvakon, gyümölcsökön..., élve ezek a törzsek elélnek átlag 100 évet is úgy, hogy semmilyen civilizációs betegség nem található nálunk, amik a fejlett társadalomba élőket tizedeli, és többsége a túlzott fehérjefogyasztásnak köszönhető.

 

LEVESEK

• Zellerkrémleves
• Brokkolikrémleves
• Zöldségleves
• Fokhagymakrém leves
• Amarantos leves

Ezek a leves, egymagában egy laktató ételek. Ha nem érzed szükségét, ne is fogyassz mást!
A zöldségek tisztító, valamint a gabonák, csírák… tápláló hatása jól érvényesül, igaz nem annyira, mint ha teljes gabonaköretként, vagy szelt zöldségsalátaként fogyasztottad el volna őket!

LEVESBETÉTEK

• Pirított tönkölykenyér kocka
• Köles
• Árpa
• Hajdina
• Bulgur
• Főtt burgonya
• Zab

FŐZELÉKEK

• Árpa
• Búza
• Zab
• Köles
• Rozs
• Hajdina

A főzelékek, elkészítése során a gabonákat párolt zöldségekkel turmixolják, zöldfűszerek, hidegensajtolt olaj hozzáadásával.

Javaslatok: A gabonafőzelékekhez, hüvelyesekből készült fasírtot, vagy szójabab alapú feltétet (bulizer, tofu, szójavirsli, növényi párizsi) rendeljen lehetőleg, így az ételkomplettálás nagyon kedvező, mert az étel, zöldséget, gabonát, és 10-20%-éknyi hüvelyest is tartalmaz, egy tányéron!
Hasznos tanács! Leveseibe, főzelékeibe, zöldségsalátáiba, kérjen biocsírát, melynek élettani hatásai nagyon kedvezőek!”

KÖRETEK

• Teljes kiőrlésű, tojás nélküli búzatészta
• Teljes kiőrlésű, tojás nélküli zabtészta
Árpa

Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott.
Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz…

Köles

Magas a szilícium-, fluor-, magnézium-, kálium-, foszfor-, és vas tartalma. Erőteljes kedvező hatást vált ki az ember érzékszerveire és a bőrre. Rendszeres fogyasztása: látóképesség javítását, a bőrbetegségek gyógyulását eredményezi. Különösen a bőr tisztítását és áteresztőképességét javítja a magas kovatartalma következtében. Kiváló hatása van a fogak épen tartásában, hajhullás ellen, Törékeny körmök gyógyulásában… Mindezek mellett elsőrendű hatása a két civilizációs betegség, a rák, és az érelmeszesedés csökkentésében, illetve megelőzésében van. Egyetlen gabonaféle, mely lúgosító hatással van a szervezetre, így a gyomorsav túltengésben szenvedőknek ajánlott! Magas a „fűtőértéke”, így inkább hűvösebb időkben fejti ki kedvező hatását. Azok az emberek, akik fázósak, szintén jól járnak a fogyasztásával a gyomorbántalmasok, mert egyfajta „megváltás” számukra”…

Hajdina

Rendkívül puha gabonaféle. Könnyen emészthető. A sérült gyomorfalra egyfajta „védőréteget” von. Gyomorbántalmak esetén nagy megkönnyebbülés a fogyasztása. Gazdag A vitaminban, ami a látásban nagy szerepet játszik…
Érrendszeri-keringési zavarok… Rutinsav tartalma az ereket rugalmassá teszi. Hatásos, fagyás, fagydaganatok, magas vérnyomás, retina, bevérzés, sugárkárosodás esetén is. Főzete baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások, csípések kezelésére is alkalmas. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedően magas a fehérje tartalma. Rutinsav hatóanyaga javulást eredményez depressziós esetekben, egyben nyugtató és serkentő hatása van.

Búza

Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is.
Zöldségekkel fogyasztva teljes értékű táplálék, az emberi szervezet számára. Egyfajta „középút” a gabonafélék közt.
143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Bulgur

Tört, füstölt búzaszemek
B1, B2, B6, E… vitaminban gazdag. Növekedés, bőr, köröm, haj, látás…-ban nagy szerepe van! A legtöbb jótékony élettani hatást tartalmazza a búza! Rendkívül magas energia tartalma van, ennél fogva, csak keveset képes megenni az ember belőle, mert éhségérzete, az energiaszint megnövekedésével hamar megszűnik!)

Zab

Nagy élénkítő, frissítő, serkentő hatása van. Növeli a szellemi-, akaraterőt, a befogadóképességet. Regenerálja az idegeket. Eltávolítja az epesavat. Magas rost-, fehérje tartalma van. Magas foszfortartalma („fűtőhatás”) miatt, hideg időben jön elsősorban számításba a táplálkozásnál. Különösen hasznos magnézium-, vas- szilícium hiány (csontok gyöngesége) esetén. Kedvező hatása van továbbá: szívbetegek, vérkeringési-, pajzsmirigy zavarokkal küszködők és vérszegényeknél. Erősíti a nők méhét, idegességnél, izomgörcsöknél, jó hatást fejt ki. Serkenti a bélmozgást. Azon kevés gabonafélék közé tartozik, mely a szervezetre lúgosító hatással van, a szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni. Tartós vérszegénység megszüntetésére is képes, vagy alkalmas cukorbetegek egészségének helyreállítására áztatott formájában.
B komplex, E vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium… található benne.

Barnarizs

„B6” vitaminban gazdag. Többek közt, az idegrendszer épülését, az ellenanyagok, vörösvértestek képzését segíti elő. Zsírok, és aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja; megakadályozza, az ideg, és bőrbetegségeket, mérsékli a vizeletürítési problémákat…

• Főtt burgonya
• Petrezselymes burgonya
• Vörös lencse

FRISSENSÜLTEK

• Cigánypecsenye gabonahúsból
• Rántott gabonaszelet
• Rántott zöldségek idény jelleggel
• Tönkölymorzsában sütőtt tofu
• Grillezett tofu

FELTÉTEK

• Virekolbi
• Zabpelyhes vagdalt magyaros
• Zabpelyhes vagdalt zöldfüszeres
• Bulizer
• Szójavirsli
• Növényi párizsi
• Tofu
Fasírtok

A fasírtok közül, a gabonafasírtok, önmagában is táplálóak, nyers zöldségsalátával, illetve valamilyen öntettel ízesítve!

MÁRTÁSOK, ÖNTETEK

• Tofumajonéz
• Növényi tejföl
• Olasz mártás
• Chimichurri
• Jambalama
• Tzatziki
• Missiotto

 

NÖVÉNYI TEJEK

 

• Rizstej
• Zabtej