Mentális Képzés

2014.11.14 00:26

A pszichikai képzés a labdarúgásban:

 

A mentális erő az a képesség, amelynek a segítségével a játékot át tudjuk gondolni a fejünkben, most elmagyarázom, hogyan lehet a pszichikai készséget hatásosan edzeni. Amikor két azonos teljesítményű csapat összetalálkozik egymással, a mentális erő dönt a győzelemről vagy a vereségről. De hogy jó ellenfelekkel szemben is nyerni tudjon a csapat, a felkészülés során illetve a mérkőzésen is meg kell mutatniuk a játékosoknak mentális erejüket. A pozitív  gondolkozás nagy befolyással van a teljesítményre: az és olyan leszel, aminek és amilyennek gondolod magad. A sikeres labdarúgáshoz meg kell tanulni az értelmi képességeket felépíteni és használni.

Első lépés: “kritikai leltározás”

 

Muszáj a gondolataidat, elképzeléseidet és hozzáállásodat felismerni és ellenőrizni. E téren mindenekelőtt fontos, hogy őszinte és objektív legyél önmagaddal szemben ez az első lépés. A követekző kérdéseket kell mindenképp őszintén megválaszolnod:

javulok a játékomban és a technikámban ,vagy egy bizonyos szinten megálltam?

-Milyen a munkám az edzéseken, a legtöbbet kihozom magamból?

 Milyen mértékben érintenek a játékostársaim utasításai és kritikái?

Sokat foglalkozom velük( játékostársaim véleményével) illetve  komolyan is veszem ezelet az elvárásokat?

Hogyan viselkedem, amikor szoros az állás?

Fontos: - a karriered elején állsz?

Ha felkészülsz, eljön a te időd is!

Ha sosem készülsz fel, sosem leszel az elsők közt.

 

Második lépés: hozzáállás és pozitív felfogás

 

A második lépés a javítás menete során a felismerés, hogy a játékos be tudja magát programozni a siker vagy a sikertelenség céljából:

Mindig csak arra gondolj, amit el akarsz érni!

Lehetőleg pozitívan gondolkozz!

A pozitív elképzelés és hozzáállás pozitív önképet erdményez, amely megint csak pozitív javuláshoz vezet.

 

Harmadik lépés: a vizualizálás és az elképzelés tovább segít

 

Tiszta képet kell alkotnod:

Hogyan alkalmazol egy technikát (hasonlítsd össze a te tehnikádat a     céltechnikával! Ellenőrizd le!)

Mikor és hogyan kell taktikailag mozognod a pályán ( itt se hagyd figyelmen kívül a tudatos ellenőrzést!)

 

Az elképzelés pontosítása érdekében minden olyan információs lehetőséget fel kell használni, amely rendelkezésedre áll, mint például edző, videó, csapattárs, jó játékosok erősebb csapatokból. Ezt a mentálisan irányított edzést fel tudod használni a mérkőzés, az edzés vagy a fejlesztés egy-egy szakaszánál. Következetes munkával valamint pozitív elképzeléssel egy olyan önképet tudsz alkotni, amely rövid időn belül jobb és stabilabb teljesítményt eredményez.

 

Negyedik lépés: a kommunikció, mint az eredmény kulcsa

 

Legyél a tudatában annak, hogy az ellenfél (szempontodból érintett) játékosának melyek a gyenge és erős pontjai, illetve gondold át és tervezd el, hogyan lehetsz sikeres a követekző akció során (“A” példa). Határozd el magad, néhány sikertelen akciót követően, hogyan tudod jobban megoldani a következő szituációt (“B” példa). Sikertelen játékakció után beszélj az érintett játékossal sikeres akciónál pozitívan erősítsd meg a hitvallásunkról. (“C” példa)

 

További javaslatok:

 

Teljes felelősséggel viseltess magad iránt. Csak te tudsz változtatásokat elérni magadnál. Az edző és a játékosok tudnak neked segíteni, de a végső lépés tőled kell származzon. –határozd meg azokat a területeket, amelyeknél először javulni akarsz.  Beszéld meg azt az edződdel, tűzz ki magadnak elérhető célokat, és örülj a kisebb előrelépéseknek is. A frusztráció fő oka legtöbbször a szakma idegen gondolkodás az elvárásokkal kapcsolatban.

Dolgozz együtt a csapatoddal. A pozitív magatartás elfogadható. Legyél öntudatos, de ne legyél nagyszájú. Legyen önkritikád, de kerüld el a negatív  vagy pesszimista kijelentéseket.

Tedd rendbe a hozzáállásodat és a hangulatodat, mielőtt az edzés vagy a mérkőzés elkezdődne. Ne hagyatkozz arra, hogy majd a többiek felserkentenek. Próbáld meg kialakítani egyedül a magad képét!

 

Összefoglalás: a siker feltétele a pozitív felfogás

- A versenyhez hozzátartozik a türelem, a harc, az alkazmazkodás képessége, megbízhatóság illetve az őszinteség és az objektivitás.

A siker  a pozitív érzület közvetlen eredménye, annak a tudatában, hogy te a lehető legjobb formádat nyújtottad lehetőségeid keretén belül.

A szellemi felkészülésed mindig egy beteljesülő jóslattal legyen egyenlő.

 

Példa :

 

Jó védő játékos akarsz lenni. Akkor el kell képzelned, hogyan tudnád hibátlanul a területvédekezés elvei szerinti  mozgást, és           az 1-1-elleni játék technikáját kivitelezni.

Ne felejtsd el, hogy mindig  teljes erőből harcolj és nyerj meg minden párharcot.

A következőt   próbáld elképzelni: a kapu előtt blokkold az ellenfél lövését,  megfeszített lábbal, majd a labda jó helyre pattan, és a csapatod gólt szerez .!

Keltsd életre azt a győzelmi érzést, amely ez által a testedben létrejött. Emlékezz, mit fogtál fel mind az öt érzékeddel! Jegyezd meg,amit láttál,vagy hallottál,és mindig legyél ennek tudatában!

“A” példa Lassú védővel szemben mindig távolról indítom a cselt és nagy ívben kerülöm.

“B” példa :ha elvétem az ellenfél indítását akkor a következő esetben jobban koncentrálok elővételezem az indítást és tartom a támadó mögött a két kartávolságot,és sprintelek az indítással azonos irányba a védőtársaimmal együtt.

“C” példa:A mérközés előtt a stílusunkkal,a hitvallásunkkal ellentétben két alkalommal beindítjuk hosszú átadással a támadóinkat,hogy az ellenfél védői összezavarodjanak ,hosszúak és szélesek legyenek, a védekezésben.

 

Mentális felkészülés a mérkőzés szünetében:

 

1.lépés:annak érdekében,hogy újból  optimális szinten tudjál koncentrálni,kapcsolj ki egy pár percre

2.lépés: végül is a vizulizálás és a pozitív gondolkodás segítségével sikerül felkészülnöd a második félidőre,ahol újra és újra a következő kérdéseket teszed fel magadnak:

 

Csapatunk ebben is félidőben erősebb és nyerni fog.

- Minden technikai elemet tökéletesen fogom végrehajtani. A védekezésnél úgy fogok küzdeni, mint egy tigris,:de:

nem agresszív, hanem pozitív hatást gyakorlok játékostársaimra.

Tudom, hogy most erősebb leszek a párharcban, mint az ellenfél játékosa. Az edzőm megmondta, hogy melyek az ellenfél gyengéi, azpkat kihasználom.

- Mindig segítem játékostársaimat, informálom, megdícsérem, és buzdítom őket.

- Tudom, hogy játékostársaim ugyanúgy gondolkodnak, mint én, ezért fogjuk a játékteret győztesként elhagyni.

2. Példa: Egy-vagy többgólos hátrány esetén:

Gondolj arra, hogy az ellenfél hibáját kihasználjuk, akkor gólt rúgunk. Pontrúgásokat tökéletesen kell végrehajtani.

- Legyél a tudatában annak, hogy az ellenfél azt hiszi, hogy már a markukban vagyunk, ha ilyenkor gólt tudunk szerezni, megérzik a növekvő veszélyt, amely elbizonytalanítja őket.

- Sose add föl, gondolkozz továbbra is pozitívan, és harcolj szakadatlanul az utolsó pillanatig.

3. Példa: Használd ki a pontrúgást.

- Gondolj arra, hogy a pontrúgás az egyetlen olyan játékelem, amelyet függetlenül az ellenféltől, és társaidtól ,hajtasz vegre

Ha félelemből hibázol, rá kell ébredj arra, hogy ez a csapatod számára többszörösen is negatív hatást gyakorol.:

Rossz végrehajtás esetén az ellenfél kontrajátéka veszélyes lehet, ezáltal az ellenfél pszichéje biztos lesz, a saját csapaté pedig instabil.

Ne feledd a pontrúgás az a szituáció amikor az emberhátrány kiegyenlítődik tehát a kiállítás után játsz arra ,hogy sok szabálytalanségot kövessenek el ellened!

4. Példa: Csapatszellemmel hegyeket lehet megmozgatni.

- Mindig legyen kedved játszani. A csapatszellem megteremtéséhez a legfontosabb a hozzáállás, hogy örömmel edzünk és játsszunk. Mindaddig, amíg kedved van valamihez, addig jó is leszel. A teljesítményed tesz erről tanúbizonyságot.

A lelkesedésed, örömöd csapattársaidra is pozitív hatással van. Csak annak lehet öröme, lelkesülése a sportágában, aki tudatában van annak, hogy az ember a sportteljesítményét csakis pozitív hozzáállással viheti a magasba, illetve mélyítheti el a hosszútávú edzés, és fejlesztés folyamata során, az ilyen játékosoknak nem kell minden nap a frusztrációval, és az örömkeltéssel, valamint a motiváltsággal küzdeniük. Aki felismeri, hogy a környező tér elsődleges feladata nem az, hogy lelkesedést vigyünk sportágunkba, annak már nyert ügye van. 

Ismerd meg jól csapattársaidat. Minél jobban ismersz egy embert, annál könnyeb elfogadni sajátos tulajdonságait, és viselkedését megérteni. Könnyű kritikus és negatív módon véleményt mondani egy olyan emberről, akit te nem értesz meg. Fordíts időt erre is, és figyelj oda azokra az emberekre, akikkel nehézségeid vannak. Próbáld meg a saját szemeiddel meglátni és megérteni a reakciójukat, illetve viselkedési módjukat. Ha sikerül ez a fajta megközelítés, akkor az érzéseid ezekkel az emberekkel szemben egyre jobb lesz.

Bújjál ki a bőrödből, és amikor csak tudsz, segíts a csapattársaidnak. Minden játékos egymástól függ. Amikor csak lehetőséged nyílik rá, pozitív visszajelzést nyújtsál csapattársaidnak. Ezáltal az érintett magabiztosabbnak, nyíltabbnak érzi magát, és együttes erővel a stresszhelyzeteket sikeresebben tudjátok megoldani.

Beszéld meg azokat  problémákat, amelyek az edződdel vagy egyik játékostársaddal támadhatnak, ameddig ez lehetséges. Ne nagyontulajdoníts jelentőséget az ilyen konfliktusoknak. Őszintén mondd el a véleményed annak, aki a szituáció okozója volt. Lehetőleg kerüld el a hektikus és agresszív megnyilvánulásokat, valamint a pontatlanságot és az érzelmességet. Először próbáld meg négyszemközt megbeszélni a problémát. Csak akkor próbálj meg megoldást keresni a problémára az edző vagy a játékostárs egyik bizalmasán keresztül, ha meggyőződtél arról, hogy a beszélgetésetek nem fog kielégítő eredményt hozni. Ha egy konfliktushelyzetre lehetőleg gyorsan, fogékonyan és felelősségteljesen reagálsz, akkor ez csak kisebb kihatással lesz a lelki állapotodra, illetve a sportteljesítményedre. Ha minél több ideig él benned, rendezetlen marad, vagy akadályoz ez  a konfliktus, akkor nemcsak a saját teljesítményedet, hanem a csapat telejesítőképességét és hangulatát is veszélyezteted.

Legyél egy nagykorú sportoló.

 

Szombathely,2011-02-28

 

Simon Attila szakmai igazgató