Motivációs Beszéd

2014.11.11 22:48

Motivációs beszéd

 

Tenzin Gyatso, a 14. Dalai Láma jegyezte meg egyszer, hogy minden cselekedetre, legyen az jó vagy rossz szándékú, valamilyen motiváció veszi rá az embereket. Ez az idők kezdete óta így van, és az idők végezetéig úgy tűnik, így is marad. Az embereknek jó ok kell arra, hogy szokásaikon, munka- és gondolatmenetükön változtassanak.

Egy motivációs szónoktól nem kevesebbet vár el környezete, mint hogy okot szolgáltasson a változtatásra. Érje el, hogy szavai nyomán a játékos kedvet kapjon az újra, annak kipróbálására,  az elszántabb lesz az edzésen a mérkőzésen a  győzelemért, és motivltabb lesz a tanulásra.



 

A jó motivációs előadó
öt ismérve a következő:

1. Van egy pozitív üzenete, amelyet feltétlenül

közölni akar az emberekkel,

2. önmagát és mondanivalóját

egyaránt izgalmasnak véli,

3. nem lódít,

4. szórakoztatóan felépített, hosszan, de nem

terjengősen elbeszélt, releváns tartalmat ad,

5. és talál magának más motivációs írókat, vagy

szónokokat, őt inspirálják.

Nem motiválhat, aki önmaga nem motivált.

A hitelesség megszerzésének módjai. A motivációs beszéd nem tévesztendő össze a manipulációval. Az utóbbival dolgozó edző, akár az őt hallgató játékosok kárára is akaratának teljesítésére kényszeríti a csapatát, az előbbi, mindent információt elmond, minden lehetséges inspirációs technikát alkalmaz annak érdekében, hogy a játékosai, szabad akaratukból döntsenek a cselekvés, vagyis szokásaik megváltoztatása, egy technikai elem alaklmazása, egy új taktikai elem alkalmazása mellett. Az emberi szabad akarat nagyhatalom. Ha mellettünk van, sikeresek és híresek leszünk, ha nincs, csak rövid életű, középszerű eredményekre számíthatunk.